top of page
Schermafbeelding 2021-12-20 om 22.42.44.png

 

BEROOKT

KUNST@TABAKSMUSEUM
WERVIK

ROOK

KUNSTPARCOURS 
WERVIK - GELUWE

CARTOONWANDELING
WERVIK

GEROOKT

berookt

BEROOKT

KUNST@TABAKSMUSEUM
WERVIK

di → vr: 10 -12 u / 14 -18 u
za, zo, feestdagen: 14 -18 u 

inkom betalend

Kunstenaars integreren hun werk in de bestaande ruimtes van het tabaksmuseum. 

Boudewijn de Groot besefte dat je mee drijft met de stroom “als de rook om je hoofd is verdwenen”.

Een schilder omschrijft haar schemerig werk “als een gemaskerde parade zich verzet tegen de plastische chirurgie van vandaag ...”

Berookt is het startschot van de grote zomerexpo in en rond het museum.

Gecureerd door
Charlot Winne & Tom van Ryckeghem

rook

ROOK

KUNSTPARCOURS 
WERVIK - GELUWE

Knop.png

vr: 10 - 12 u / 14 - 18 u

za, zo: 14 - 18 u

De zomerexpo speelt zich af buiten de muren van het museum in en rond de stad Wervik. 

‘ROOK’ toont werk van meer dan 30 multidisciplinaire artiesten, die elk op hun eigen manier de nevelige thematiek verbeelden. Rook wordt een intense beleving voor zowel jong en oud, en opent eenmalig de deuren van een enkele unieke binnenlocaties.

Gecureerd door
Charlot Winne & Tom van Ryckeghem

GEROOKT

CARTOONWANDELING
WERVIK

Knop_Wandelroute.png

André Nollet, befaamd cartoonist en ereburger van Wervik, pikt ‘ROOK - Als de Rook om je Hoofd is Verdwenen’ op en zet het thema helemaal naar zijn hand.

En hij doet dit niet alleen. Hij verzamelde een groep cartoonisten rond zich die elk hun invulling geven. Samen trekken ze door onze stad om her en der cartoons te "droppen".

Ze willen met hun interventie bij elke inwoner, bezoeker of toevallige passant een frons en/of een glimlach op het gezicht toveren.

Gecureerd door André Nollet

gerookt

DUIDING

INHOUDELIJKE DUIDING

In 2022 lanceert de stad Wervik en het Nationaal Tabaksmuseum het project met als thema  ‘Als de Rook om je Hoofd is Verdwenen’. De laatste decennia veranderde er heel wat in de maatschappij en in het bijzonder in de wereld van de tabak. Van het heldhaftige en coole imago van rookwaren tot het algemene tabaksverbod in cafés en restaurants. Er werd een hele weg afgelegd. Het inhoudelijke luik spitst zich vooral toe op verhalen uit de sector zelf. We laten een aantal kernfiguren aan het woord en zoeken antwoorden naar een complex verhaal waarbij economie, welzijn en gezondheid door elkaar worden gebruikt. Wat betekenen de veranderingen voor de landbouwers in de streek? Hoe gingen de tabaksfabrikanten hiermee om? Wat is de impact voor de gezondheidszorg? Welke zijn de grote keerpunten? Wat is de rol van de overheid?

 

 

Dit multidisciplinaire kunstproject bestaat uit 3 delen:

  • Het eerste deel, BEROOKT, loopt van 2 april tot 6 november 2022 en vindt plaats in het Nationaal Tabaks- museum. Kunstenaars kregen de kans om ingrepen voor te stellen in de bestaande exporuimtes. Daarnaast werd zaal 2 van het museum volledig vrij gemaakt voor deze nieuwe tentoonstelling.

  • Het tweede deel, ROOK, vindt plaats van 1 juli tot 15 september 2022 en speelt zich af buiten de muren van het museum en ‘in en rond’ de stad Wervik. Dit op enkele unieke binnenlocaties zoals een oude verlaten kapel en een voormalige jongensschool uit de negentiende eeuw. Alle locaties worden door een fietsparcours met elkaar verbonden. Het kunstproject ‘ROOK’ kadert binnen de tentoonstelling ‘Als de Rook om je Hoofd is Verdwenen’.

Pythia gaf haar woorden door terwijl ze in trance was. Alvoor ze dat deed daalde ze af naar een ruimte onder de tempel, waar ze heilige rook inademde... Het was Columbus die op zijn reizen in contact kwam met
rokende volkeren. Hij nam de gewoonte mee naar Europa. Langzaam maar zeker werd tabak een alledaags verschijnsel. De sigaret stond voor vrijheid, eigenzinnigheid en rebellie. Maar die vrijheid ging in rook op. Rokers vandaag hebben de tijdgeest tegen. De prijs van een pakje sigaretten gaat steevast omhoog en op steeds meer plekken gelden rookverboden. Boudewijn de Groot besefte dat je meedrijft met de stroom “als
de rook om je hoofd is verdwenen”. Een schilder omschrijft haar schemerig werk “als een 
gemaskerde parade zich verzet tegen de plastische chirurgie van vandaag...”

  • Het derde en laatste luik, GEROOKT, loopt van 7 oktober tot 11 november.  André Nollet, befaamd cartoonist en ereburger van Wervik, pikt ‘ROOK - Als de Rook om je Hoofd is Verdwenen’ op en zet het thema helemaal naar zijn hand. En hij doet dit niet alleen. Hij verzamelde een groep cartoonisten rond zich die elk hun invulling geven. Samen trekken ze door onze stad om her en der cartoons te "droppen". Ze willen met hun interventie bij elke inwoner, bezoeker of toevallige passant een frons en/of een glimlach op het gezicht toveren.

ARTISTIEK LUIK

duiding
bottom of page